Despre vinuri

La totalwine.ro, suntem o echipa de pasionati de vin ca multi dintre vizitatorii si clientii nostri. Si pentru a va ajuta in alegerea Dumneavoastra in vederea achizitionarii vinului potrivit, am decis sa impartasim cunostintele noastre despre vinuri editand acest mic ghid. Fara a se vrea o enciclopedie, acest ghid online prezinta lumea vinurilor vazuta prin ochii nostri: tipurile de vin, soiuri de struguri, tarile producatoare, regiuni celebre etc.  Iubim romantismul vinului, modul in care el transforma momente si locuri in evenimente speciale din vietile noastre dar, dorim in acelasi timp, sa avem si cateva informatii de baza referitoare la cum acesta este produs, cum trebuie consumat, cum influenteaza terroir-ul si vremea gustul vinului. Daca iti doresti aceste informatii ramaii in continuare cu noi parcargand acest ghid.

Soiuri de struguri albi

Fiecare soi de struguri albi poate avea expresii nenumarate, în funcție de locul din care provine și de modul în care producătorul de vin alege sa il vinifice. Din acelasi soi de struguri se poate obtine atat un vin alb sec cat si un vin alb dulce, unul prospat și racoritor sau mieros si catifelat.

Cei mai multi dintre consumatorii de vin cunosc in general  soiurile populare internaționale, cum ar fi Chardonnay, Riesling si Sauvignon Blanc, care sunt plantate in cele mai multe dintre regiunile viticole ale lumii. Dar, există mai multe soiuri de descoperit. Gândiți-vă la popularitatea  vinurilor albe, cum ar fi Pinot Grigio sau Muscat, care în urmă cu doar câțiva ani au fost în mare parte necunoscute . Dar si la soiurile native romanesti: Fetasca Alba, Feteasca Regala sau Tamaioasa Romaneasca care sunt din ce in ce mai populare. Cautand un nou “vin mare” sau doar un vin de care sa te indragostesti, ghidul nostru te ajuta sa gasesti vinul de care sa te bucuri dar si diverse felul iri in care sa-l savurezi.

Albarinio/ Alvarinho

Soiul de struguri Albarino este originar din nord-vestul Spaniei, care este cunoscut sub numele de "Spania Verde" pentru vegetatia luxurianta a acesteia contrastand cu regiunea centrala a Spaniei care este arida, uscata.  Aici, clima rece, umeda este ideala pentru producerea vinurilor albe stralucitoare și picante.

Albarino este soiul de struguri specific regiunii Rías Baixas din Spania. In aceasta regiune se simte influenta oceanului , vinurile din soiul Albarino mai avand un continut redus de alcool, cu arome de citrice si mere verzi cu note de pepene galben.

In Portugalia,acest soi de struguri se numește Alvarinho, și este folosit la producerea celebrului vin alb din această țara, Vinho Verde. Ideal ca aperitiv in verile fierbinti, Vinho Verde este racoritor, și, uneori, ușor citric si efervescent.

Chardonnay

Fiecare are cate o parere despre Chardonnay – cu siguranta cel mai cunoscut soi de struguri albi.

Dar care Chardonnay il cunoastem? Crescuti in climat rece, strugurii produc vinuri cu note de mere, pere si citrice arome și aciditate răcoritoare. Zonele cu clima mai moderata produc struguri Chardonnay copți cu aciditate medie și arome de fructe. În regiunile calde, gustul tipic Chardonnay este tropical, cu arome de ananas și banane, echilibrat cu aciditate medie.

Sunt doua stiluri de Chardonnay, stilul Lumii Vechi, nebaricat, fructat, care reda cel mai bine caracterul  soiului si stilul Lumii Noi, baricat corpolent cu arome de vanilie, condimente, nuci paine prajita

Cu toate ca este plantat in toate regiunile lumii viticole, soiul provine din Burgundia, Franta unde cel mai adesea pe eticheta apar numele renumitelor AOC. Chardonnay este utilizat in lume si in producerea vinurilor spumante, fiind utilizat in chelebrul cupaj de Champagne alaturi de Pinot Noir si Pinot Meunier.

Chenin Blanc

Chenin Blanc este un soi de struguri care la supracoacere produce vinuri cu aciditate ridicata și un nivel ridicat de zahăr, ceea ce face posibilă producția  de vinuri albe care se preteaza la invechire indelungata. Stilurile de vin variaza de la sec la extrem de dulce, cu arome de mar verde, citrice dar si de miere și minerale.

Soiul Chenin Blanc are originea în Franta, pe Valea Loarei, unde acesta este cel mai versatil, elegant care produce  atat vinuri seci,i vinuri de desert magnifice cat si vinuri spumante excelente.

Chenin Blanc este, de asemenea, plantat pe scara larga în Africa de Sud, unde acesta este uneori numit Steen, și, la fel ca omologul său francez, poate fi vinificat într-o varietate de stiluri. Chenin Blanc intalnim, de asemenea, si in California, Washington, America de Sud, Australia și Noua Zeelandă atat ca monocepaj dar si in diverse cupaje.

Cramposie

Crampoșie este un soi romanesc de struguri albi care a format în trecut baza viilor în Podgoria Drăgășani. Soi autohton... se apreciază a fi foarte vechi, ca unul din puținele soiuri dacice care au supraviețuit peste veacuri.

Vinurile obținute din acest soi au multa prospetime și fructuozitate specifice soiului din care provin. Continutul de alcool este moderat oscilând între 9-12 grade. In schimb, aciditatea este destul de ridicata, variind între 3,5-5,8 g/l. Datorita aciditatii și aromei acest soi era cautat pentru obținerea vinurilor spumante.

Feteasca Alba

Feteasca albă este un soi de struguri nativ romanesc, cultivat în majoritatea podgoriilor din Romania. Vinurile obținute sunt seci sau demiseci, cu un conținut moderat de alcool (11,5-12%), aciditate și zahăr și o finețe naturală.

Feteasca Regala

Fetesca Regala este un soi românesc de struguri albi. Se crede ca este rezultatul hibridarii naturale dintre soiurile Feteasca  Alba si Grasa de Cotnari. Soiul a fost identificat în jurul anilor 1920 în comuna Danes, iar în 1928, la Expoziția Naționala de Vinuri și Fructe de la Bucuresti, vinul obtinut din acest soi a fost prezentat sub denumirea de Fetească Regala impresionand prin calitate.

Gewurtztraminer

Nu fii intimidat de pronunția Gewürztraminer: este un soi versatil care poate da nastere unor vinuri seci, demiseci dar si dulci. Foarte bine aclimatizat  în climatele reci din Alsacia, Franța, precum Germania și Austria mai este cultivat si in zonele reci din Noua Zeelanda, Australia si Africa de Sud.

Vinurile Gewürztraminer sunt foarte aromate, cu un nas complex, care include flori, fructe litchi, parfum, miere și mirodenii, și au o aciditate scăzută. Combinația dintre condimente este ușor dulce face Gewürztraminer un foarte bun acompaniator al preparatelor din bucataria  Asiatica și Caraibeana.

Gewürztraminer  din Alsacia este uneori vinificat ca “late harvest” sau “vendage tardive” rezultand vinuri de desert complexe cu arome dulci și exotice. În Canada, este folosit la fabricarea Icewine-ului pur, dulce și delicios produs din struguri înghețati.

Malvasia

Malvasia, unul dintre cele mai raspandite soiuri de struguri in plantatiile din Italia, își are originea în Grecia antică. Malvasia Bianca, un soi  alb de struguri, este cel mai frecvent  deși există malvasia roșu. Malvasia Bianca  produce vinuri catifelate și ușor vascoase, cu note aromatice de fructe tropicale, care poate fi seci sau dulci. În centrul Italiei, Malvasia Bianca a fost în mod tradițional folosit in cupaje atat in cazul vinurilor albe dar și in vinurile roșii creste corpolenta vinurilor si  pentru a stimula aromele.

Malvasia Bianca este, de asemenea, folosit la producerea vinurilor fortificate dulci de Madeira, din Portugalia, cunoscute sub numele de Malmsey. Este, de asemenea, un soi cultivat destul de mult in Franța, Grecia și California.

Marsanne

Soiul de struguri albi Marsanne s-a nascut si este foarte raspandit in regiunea din Nordul Rhônului din Franța, unde se produc  vinurile corpolente, cu aciditate redusa si cu tarie alcoolica relativ ridicata cu arome arome florale, de  piersici, citrice, caprifoi si migdale. Cele mai multe vinuri Marsanne sau cupaje pe baza de Marsanne sunt vinuri care trebuie consumate tinere, dar sunt si anumite Grand Cru Nord du Rhône ce se preteaza la invechire in sticla chair si pana la 10 ani. Marsanne este, de asemenea, cultivat în sudul Franței unde este prezent foarte des in cupaje cu Viogner precum și în Australia, Elveția și California.

Muscat

Muscat este un  nume comun pentru strugurii albi, cunoscut sub numele de Melon de Bourgogne, care provine din regiunea viticola Nantais din Franța, unde râul Loire se varsa in mare. Este un soi de struguri aromatic care din care se produc vinuri seci, cu un continut moderat redus de alcool 11,5 – 12 %, de culoare galben pai, proaspete și răcoritoare fiind un bun acompaniament pentru  stridii și fructe de mare.

Pinot Blanc

Soiul de struguri alb Pinot Blanc este o mutație de Pinot Gris, care este ea însăși o mutație de Pinot Noir - deci putem spune ca Pinot Blanc este accident fericit. Pinot Blanc își are originea în Burgundia regiune viticola celebra a Franței dar in zilele noastre este mult mai popular in alta regiune viticola celebra a Frantei -  Alsacia. Pinot Blanc asemanator cu Chardonnay, producand vinuri corpolente, care se preteaza la maturare. În Alsacia este prezent in numeroase cupaje de vinuri albe, inclusiv in vinurile spumante.

Pinot Grigio/ Pinot Gris

In timp ce vinul Pinot Grigio din Italia este acum unul dintre cele mai populare vinuri ale lumii, mai putin ii cunosc originea Alsacia, Franța, unde a aparut ca o mutatie a soiului Pinot Noir si se numește Pinot Gris.

Așa că hai să analizam  Pinot Gris vs Pinot Grigio. Diferitele nume reflectă stiluri diferite de vin, cele mai multe versiuni italiene au caracter neutru, racoritoare, cu aciditate medie si arome pere, citrice și minerale. Cei mai buni struguri Pinot Grigio din Italia sunt cultivati in podgoriile cu climat mai  rece din zona de munte nord-estul Italiei, în special în regiunea Friuli-Venezia Giulia. In Alsacia,  Pinot Gris este denumit in mod oficial Tokay, ofera  vinuri mai bogate, rotunde, mai corpolente si picante, cremoase, cu arome de mere, pere si piersici.

În apropiere Germania, Pinot Gris il gasim sub mai multe nume, inclusiv Ruländer și Grauburgunder. Este uneori baricat pentru a obtine  vinuri corpolente precum celebrul  "Vin biblic"  

Poate fi Pinot Grigio dulce? Poate,  in Alsacia, ca Pinot Gris, acesta este uneori folosit pentru producerea  vinurilor de desert  - “Late Harvest”,  folosind struguri care se usucă pe viță de vie si pe care apare ciuperca Botrytis cunoscuta si ca  "putregai nobil".

Prosecco

Unul dintre numeroasele si fermecatoarele vinuri spumante iteliene, Prosecco este probabil cel mai versatil și plăcut publicului isi are originea in regiunea Veneto din Italia. In ultimele decenii, Prosecco de sine statator sau cocktail-uri delicioase, a devenit popular intai in cafenelele din Veneția cucerind apoi intreaga lume.  Nu e nici o surpriză. Vinurile Prosecco  sunt limpezi și ușor aromatice, seci sau dulci.. Ele sunt, de obicei vinuri spumante accesibile publicului larg din punct de vedere al pretului,  perfecte pentru petreceri sau ocazional, simple dar si in cocktailuri celebre, cum ar fi Bellini (cu piure de piersici) sau Aperol Spritz.

Din cauza popularității internaționale a vinului, zona Prosecco zona DOC (Denominazione di Origine Controllata), a fost extinsa in 2008 de pe teritoriul sau original in jurul Conegliano-Valdobbiadene, la nord de Veneția, pentru a acoperi o mare parte din regiunea Veneto și regiunea Friuli-Venezia Giulia. 

Roussanne

Roussanne este un soi de struguri albi caracteristic vinurilor din regiunea Rhone din Franța. Roussanne, împreună cu Marsanne, este unul dintre cele doua soiuri de struguri permise in prestigioasele cupaje din Nord du Rhone precum: Hermitage, Crozes-Hermitage, St-Peray și St-Joseph. Roussanne este, de asemenea, unul dintre cele patru soiuri struguri albi ale cupajului celebrului Châteauneuf Pape, în cazul în care Marsanne nu este permis, dar si de sine statator in vinurile albe din zona Cotes du Rhone. Roussanne este des utilizat la producerea alte vinurilor importante de pe tot sudul Franței, precum și în California și Australia.

Cu bună aciditate și arome proaspete de caprifoi, ceai și pere, Roussanne dezvolta arome complexe, cu gust de nuca, pe parcursul procesului de invechire la sticla.

Riesling

Rieslingul German de calitate, rieslingul provenit din Alsacia si cateva rieslinguri din SUA fac parte din categoria marilor vinuri ale lumii. Rareori rieslingul se baricheaza sau se cupajeaza cu alte soiuri de struguri, si de aceea vinurile sunt seci, racoritoare, cu arome de mar verde, citrice și piersici. Vinurile mai dulci oferă arome unice de fructe tropicale, miere, condimente si fum.

În Germania, etichetele de vin Riesling indica cinci categorii diferite de continut de zahar: Kabinett (sec), Spätlese (demisec), Auslese (demidulce), Beerenauslese (dulce) și Trochenbeerenauslese (foarte dulce). In schimb vinurile din Alsacia sunt seci.

Plantatii de Riesling, sunt raspandite in unele parți din Noua Zeelanda, Australia, Africa de Sud, California si New York.

 

Sauvignon Blanc

Sauvignon Blanc este un soi internațional de struguri albi, care își are originea în Franța. A fost mult timp folosit pentru a face vinuri de clasă mondială din Bordeaux și Valea Loarei. Cu toate acestea, în ultimele decenii, Sauvignon Blanc a devenit tot mai popular datorita vinurilor din Lumea Noua si in special din Noua Zeelanda.

Cu aromele sale distinctive, vii și aciditate citrica, Sauvignon Blanc este ușor de descoperit intr-o degustare oarba, Vinurile sunt in general seci, de culoare galben-verziue, ierboase si fructate uneori accentuate cu arome de mosc, dar aromele sale sunt in mod constant proaspete.

În Franța, fructul intens al Sauvignonului  Blanc este echilibrat prin cupajarea cu alte soiuri de struguri, in general cu Semillon si Muscadelle, fiind cateodata invechit in butoaie de stejar In regiunea Graves Bordeaux, in special in cadrul AOC-ului  Pessac-Léognan, se produc renumitele cupaje de Sauvignon Blanc si Semillon. Unele sunt invechite o perioada indelungata iîn butoaie de stejar pentru a obtine vinuri corpolenet, cremoase, care pot fi invechite ulterior la sticla. Acelasi Sauvignon Blanc, alaturi de Semillon,  sta la baza celebrului vin de desert din Sauternes, realizat din struguri uscați afectati de ciuperca Botrytis.

La nord de Bordeaux, în Valea Loarei, Sauvignon Blanc ofera mai multe arome minerale, care apar din solurile calcaroase, pietroase din regiune. Exemplele cele mai renumite provin din Sancerre și Pouilly-fume. Aceste vinuri albe cu note de fum si arome de fructe sunt ideal a fi consumate cel mai bine proaspete. Unii vinificatori adauga stejar pentru complexitate, ceea ce mărește capacitatea vinului să se maturizeze în sticle timp de câțiva ani.

In 1970, unii vinificatorii aventurosi au inceput sa planteze Sauvignon Blanc in Noua Zeelandă. De-a lungul unui deceniu, vinurile provenite din regiunea Marlborough dar si din alte regiuni din Noua Zeelanda au câștigat aprecierea internaționala, sporind popularitatea soiului Sauvignon Blanc la nivel mondial. Stilul Noua Zeelanda s-a raspandit peste tot in Lumea Noua, in Chile, Africa de Sud si Australia.

Semillon

Semillon este soiul de struguri albi cel mai raspandit in plantatiile din Bordeaux fiind folosit in majoritatea cupajelor celebre ale regiunii. Cupajat cu Sauvignon Blanc, Semillonul adauga corpolenta si un caracter cremos vinurilor  seci albe din Bordeaux. Este folosit la producera vinurilor fine în zona Pessac-Léognan al Graves, precum și în vinurile de calitate din Entre-Deux-Mers și alte apelative din Bordeaux.

Semillon, alaturi de o cantitate mică de Sauvignon Blanc, este baza pentru producerea celebrului  vin dulce de lungă Sauternes. Cu o concentratie de alcool ridicata, corp plin și o mare complexitate, acest  vin clasic de desert prezintă mai multe arome precum caise, condimente, miere, coaja de portocala, caprifoi și fructe tropicale.

Dincolo de Bordeaux din, Semillon se produc vinuri excelente atat  seci cat și dulci in Africa de Sud și Australia.

Verdejo

Soiul de struguri alb Verdejo este originar din zona de centru - nord a Spaniei, din regiunea viticolă Rueda, Din Verdeo se produc in general vinuri  proaspete, cu corpolenta medie. cu arome de citrice si pere, Vinificatorii il cupajeaza cateodata cu Sauvignon Blanc și Viura, dar Verdejo este mai mult și mai popular de sine statator si produce vinuri de calitate care se pot servi reci ca aperitiv sau cu mese ușoare.

Viogner

Viogner, s-a reinventat in era moderna, supravietuind pe cativa acri in zona de nastere – Condrieu -  in regiunea Nord du Rhone din Franta. Acum vinurile produse din Viogner sunt la mare cautare printre consumatorii de vin alb care cauta o alternativa pentru mult mai cunoscutele Chardonnay si Pinot Grigio.

Popularitatea crescândă a Viognierului a starnit o renaștere a acestui soi in Condrieu și sudul Franței, Vinurile produse din acest soi au o aciditate mediu-scazuta si o concentratie relativ scazuta de alcool, sunt bogate, corpolente si complexe cu arome incitante de  flori, parfum, condimente, caise și pere. În Lumea Nouă, Viognier este foarte popular in  California, Washington, Virginia și Australia.

livrare grauita

Livrare gratuita
Adauga in cos produse de minim 400 lei si iti livram gratuit comanda la adresa ta!

vinuri premium

Vinuri premium
Avem cea mai variata gama de vinuri premium, va asteptam sa o descoperiti!

preturi avantajoase

Preturi avantajoase
Scopul nostru este sa oferim produse deosebite la un pret accesibil!

divider
PRODUCATORI
divider